Att vara städhjälp

Eddie var annorlunda. Det hade han alltid haft på känn. Redan när han var liten kände han att han hade en entreprenörsanda, ett driv, som få i hans ålder hade. Han kände att han hade en gåva och att det förr eller senare skulle gå upp även för andra.

De första som insåg hans talanger var nog hans föräldrar, tänkte han. Han tänker specifikt på en episod i livet när han agera städhjälp i familjen mot betalning. Han var väl sisådär 9 år gammal när det började, kanske. Det var en tid då det mesta av alla negativitet kretsade kring mammas och pappas uppmaningar om städning. Han tyckte verkligen att det var helt bedrövligt tråkigt. Detta av flera anledningar men främst för att det ju ändå skulle bli stökigt i rummet snart igen.

Eddie tänkte att han skulle vända på denna inställning på något sätt. Han skulle omfamna städningen istället för att hata den som han tidigare gjort. Han kom på idén att bli städhjälp i sitt eget hem och snacka om att det var en metod som bar frukt. En dag bad han föräldrarna komma in i köket och titta på vad han hade gjort. Han presenterade en plan för städhjälpen, noggrant formulerad i ett ritblock.

Hans mamma och pappa tittade imponerat på vad han tagit fram om sin potentiellt nya roll som städhjälp. De var imponerande ända fram till det tillfälle då han presenterade sina tankar kring betalning. Här blev städhjälp från deras son plötsligt lite skrämmande. Han begärde 100 kronor i timmen, en stor summa – både för ett barn och särskilt på den tiden. De hade inte särskilt mycket pengar att avvara varje månad, särskilt inte på städhjälp.

Det var här som förhandlingen började. Han fick ett motbud på sin roll och timlön som städhjälp och det var inte tillfredsställande. Han skrattade till och med åt det, som han sett på tv att de gör i förhandlingar. Han möttes av ett skratt tillbaka, ett garv som vittnade om att han var ”gullig” som härmade vuxna – och det ville han inte veta av. Han ville vara städhjälp och han ville få rimligt betalt för det. Punkt slut.

Tillslut landade de i en överenskommelse om städhjälp som var gynnsam för båda parter. Det var ungefär här som han förstod att han dessutom var en jävel på att förhandla.